Svetový deň potravy 16. október 2021
Heslo: „Naše akcie sú našou budúcnosťou.“
- 16. október bol ako Svetový deň potravy vyhlásený ešte v roku 1979 na konferencii Organizácie spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO – Food and Agriculture Organisation of the United),
- každoročne poukazuje na problematiku globálnej potravinovej bezpečnosti a nedostatku potravín vo svete,
- tento deň je príležitosťou pre vlády a spoločnosti zaoberať sa problematikou potravín vo svete na medzinárodnej, národnej a miestnej úrovni, a upozorniť na to, že celosvetová solidarita a pomoc všetkým obyvateľom, najmä tým najzraniteľnejším, je veľmi dôležitá,
- úlohou jednotlivých krajín, vlád, súkromných spoločností, ale aj verejnosti je zabezpečiť, aby boli produkované rôznorodé a zdravé potraviny,
- v tento deň sa vo svete organizujú stovky podujatí a informačných aktivít, do ktorých sa zapájajú vlády, podniky, mimovládne organizácie, média a široká verejnosť na podporu celosvetového povedomia o potrebe zabezpečiť zdravú výživu pre všetkých.
Zdravé stravovanie:
- je systém, ktorý kvantitou aj kvalitou živín, spôsobom úpravy pokrmov a frekvenciou prijímania denných jedál zodpovedá odporúčaniam podľa najnovších vedeckých poznatkov = výživovo hodnotná strava so správnym pomerom základných zložiek (bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny a minerálne látky),
- jedlo je základom života,
- zachovanie prístupu k bezpečným a nutrične hodnotným potravinám je dôležité pre všetkých,
- jedlo, ktoré si vyberáme, a spôsob, akým ho konzumujeme, ovplyvňuje naše zdravie a aj zdravie našej planéty,
- výživa ovplyvňuje zdravotný stav od 40 do 80 %,
- Try also to avoid buying foods that has excessive amounts of packaging.vyhýbajme sa stravovaniu v stánkoch rýchleho občerstvenia,
- pri výbere potravín sledujme informácie na štítkoch (Labels provide information on energy (usually calories), salt, sugar and fat etc. and help us to determine how nutritious a product is.obsah soli, cukrov, tukov, množstvo kalórií),
- They also tell us whether it's safe to eat or not.nenechajme sa ovplyvniť obalmi potravín, dávajme pozor na ich výživovú hodnotu,
- jedzme aspoň 5x denne (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera),
- jedzme denne veľa čerstvej, zrelej, sezónnej zeleniny a ovocia,
- zvýšme príjem vlákniny,
- obmedzme potraviny a nápoje s vysokým obsahom cukru,
- znížme príjem soli,
- dodržiavajme pitný režim (ideálne čistá voda, bylinkové nesladené čaje, čerstvé šťavy z ovocia a zeleniny...),
- zásady správneho a zdravého stravovania je potrebné osvojiť si už v detstve,
- správna výživa v detstve je základným krokom v predchádzaní chorôb v dospelosti,
- najčastejšie chyby v stravovaní detí sú nadmerný energetický príjem potravy, nedostatočná konzumácia ovocia, zeleniny, rýb a aj nesprávny stravovací režim,
- následky nesprávnej výživy detí a mládeže sa môžu prejaviť vznikom obezity, zubného kazu alebo chudokrvnosti.
Nezdravé stravovanie:
- vyznačuje sa vysokým obsahom energie, tuku, cukru, soli a nízkym obsahom vlákniny, vitamínov a minerálnych látok v potravinách,
- nadmerná konzumácia jedla, veľké porcie jedál,
- nepravidelné stravovanie, s jednou až dvoma dávkami denne,
- rýchle a hltavé jedenie,
- jedenie „zo zvyku“ bez prítomnosti hladu či pri strese, či z dlhej chvíle,
- vyšší energetický príjem vo večerných hodinách,
- nedostatočný pitný režim, prípadne vysoký príjem sladených nápojov.
Jedlo nás všetkých spája.
Pomôžme ľuďom znovu sa spojiť jedlom pre zdravý životný štýl, zdieľaním našich vedomostí a skúseností s rodinou,priateľmi a kolegami.
Naučme sa vymieňať si recepty, pestovať svoje vlastné jedlo alebo organizovať večere s priateľmi.